Wilt u nog wat plastic?

Untitled-1 ©studioannelieke

Alstublieft mevrouw, veel plezier met uw aankoop.
De verkoopster overhandigt mij een plastic tas met daarin mijn nieuwe broek.
‘Die plastic tas hoef ik niet want ik heb een tas bij me’, zeg ik zacht. Ze kijkt me verbaasd en enigszins
geïrriteerd aan en haalt de broek uit de plastic tas. ‘Daar heb je weer zo’n zeikerd’, hoor ik haar denken
of is dat mijn eigen schaamte.

Toen de hoeveelheid plastic wegwerptassen in mijn keukenkastje de spuigaten uitliep en ik geconfronteerd werd met de schokkende beelden van deplastic soep’ heb ik op een dag besloten om plastic draagtassen voortaan te weigeren. ‘ Dat is toch wel het minste dat ik kan doen en zo moeilijk is het toch niet om nee te zeggen’ dacht ik.
Maar de zin, ‘Wilt u er een tasje bij?’, heb ik al heel lang niet meer gehoord. Blijkbaar is een plastic tasje bij een aankoop nog steeds een vanzelfsprekendheid.
Moe van het weigeren en teruggeven van tasjes loop ik dan toch nog regelmatig met een kleurige tas met schreeuwerig opdruk de winkel uit. De voorraad tasjes in mijn keukenkastje is allang niet meer zo groot als voorheen, maar ik ben teleurgesteld over mijn eigen zwakheid. Het kan beter.

Op internet lees ik dat een groeiend aantal landen en steden de  wegwerptas in de ban doet en in Italië is de plastic tas al vanaf januari 2011 niet meer in het straatbeeld te vinden. De italianen hebben duidelijk meer verstand van mode dan wij, want zeg nou zelf, zo’n lullige plastic zak aan je arm ziet er toch niet uit,
Gelukkig zijn er ook in Nederland al initiatieven ontstaan om de plastic tas te weren. Zo zijn er in Dordrecht drie vrouwen gestart met het initiatief ‘Dordrecht plastic tas vrij’ en ze hebben al behoorlijk wat bereikt.

Gesterkt door deze positieve berichten ga ik verder met mijn persoonlijke missie. Voor mij geen plastic wegwerptassen meer.
En nu de volgende uitdaging want van 9 tot 15 juni is het zero plastic week.
Een week lang niets kopen dat in plastic verpakt zit. Iedereen die weleens in een supermarkt komt zal kunnen beamen dat dat niet eenvoudig zal zijn, maar waar een wil is daar is een weg.

Meer informatie kun je hier vinden:
plasticsoupfoundation
plastictasvrij
zeroplasticweek


 

2 Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *