Een week geen plastic

de afrekening
©studioannelieke

Deze week van 9 tot 15 juni is het zero plastic week. Mensen worden uitgedaagd om een week lang geen nieuw plastic te kopen, dus ook geen producten verpakt in plastic.
Omdat plastic en afval een thema is dat ik regelmatig gebruik in mijn tekeningen besluit ik om mijn eigen plastic verbruik eens kritisch te bekijken.
We scheiden thuis ons afval keurig , maar er gaat regelmatig een flinke zak plastic de deur uit en in de supermarkt zijn de zakjes en verpakkingen maar zelden van gerecycled plastic.

Als ik naar mijn voorraad voedsel kijkt besef ik dat de plastic tasjes die ik niet meer aanneem  slechts het topje van de ijsberg zijn ( zie vorige blog). Brood, appels, komkommers, kaas, pasta, rijst, de pakjes sap van mijn kinderen voor een dagje weg, de favoriete ijsjes van mijn jongste. de o zo gezonde rijstwafels en havermout. Allemaal in plastic. En dan heb ik het nog niet gehad over de hoeveelheid plastic speelgoed dat hier overal door het huis en in de tuin slingert. Speelgoed gekregen op een verjaardag, kinderfeestje of zelf gekocht? Gadgets gekregen bij aankoop van 15 euro bij de supermarkt.
Goedkoop geproduceerd speelgoed en dus snel kapot.  Zelfs de kringloopwinkels zien er geen brood in.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Ik, de zogenaamde bewuste moeder die zich ooit had  voorgenomen om alleen maar duurzaam, verantwoord speelgoed in huis te halen.  Om me heen kijkend besef ik dat ik de controle kwijt ben.
Dit moet anders, maar eerst die zero plastic week maar eens zien door te komen.

Plastic bags, shop until you drop!

De eerste dag
Maandag ga ik fris van start. Gelukkig heb ik nog een voorraadje eten in huis dat weliswaar verpakt zit in plastic, maar dat telt niet mee. Bij de supermarkt koop ik  een blikje tomaten en ik gebruik een plastic zakje dat ik nog over heb van vorige week om mijn kiwi’s in te doen. Tot mijn genoegen liggen de komkommers dit keer onverpakt in het schap. Meteen maar inslaan.
Deze dag ben ik vrij moeiteloos plastic vrij doorgekomen.

Plastic is overal
De dagen daarop verlopen wat moeizamer. Ik fiets van winkel naar winkel, koop brood bij de bakker in papieren zakken, doe groente en fruit in vierdehands zakjes die van ellende uit elkaar beginnen te vallen, laat heel veel producten die ik graag eet links liggen, trotseer verbaasde blikken en vraag met enige schaamte in winkels  naar plastic vrije alternatieven die er vaak niet blijken te zijn. Het kost me kortom heel wat tijd en energie om plastic vrij te shoppen. Op sommige plekken blijkt het makkelijker te gaan dan elders.  Op de markt laat ik mijn shopper volgooien met etenswaren en bij de natuurvoedingswinkel kan ik mijn groente zelf in een papieren zakje doen.
We eten andijviestamppot zonder (vegetarische) spekjes, pasta zonder kaas, boterhammen met hagelslag zonder boter en bij het zwembad nemen we geen ijsje maar eten we taaie borrelnootjes die nog over zijn van een verjaardag. Meer dan ooit valt het me op dat er aan plastic niet te ontkomen valt. Overal om me heen zie ik  plastic.
‘Er zijn niet  veel mensen die mee doen met de zero plastic week, mama’ zegt mijn zoontje als we bij de kassa van de supermarkt staan. Nieuwsgierig kijkt hij wat andere klanten op de lopende band leggen.

‘Nee, de meeste mensen vinden dat veel te ingewikkeld’ zeg ik. Geef ze eens ongelijk.

Ondanks mijn inspanning komt er toch nog het nodige plastic mijn huis binnen. Geadresseerde reclame in plastic, oranje plastic vlaggetjes en loombandjes  op straat gevonden door mijn kinderen en een stel oranje WK hamsters verpakt in plastic die mijn vriend kreeg bij de kassa van de supermarkt.

Hoe nu verderspeelgoedkruis
Nog een paar dagen te gaan. Langer dan een week gaan we
dit niet volhouden. Er zijn een aantal producten waar ik niet buiten kan die alleen in plastic verkrijgbaar zijn. Nee, een zero plastic jaar zit er voor ons voorlopig niet in. Wel besef ik dat er nog heel wat te verbeteren valt bij ons thuis. Misschien dan niet plastic vrij, maar wel plastic arm.
Op internet vind ik alternatieven voor de plastic zakjes, zoals de herbruikbare groentetasjes en broodzakken van again&again en een bee’s wrap om de kaas in te doen. Ik besluit het allemaal te bestellen.
En wat het speelgoed betreft: Daar kun je hele mooie kunstwerken van maken.

 

 

3 Replies

  • It’s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *